Pilaf je výborný nápad na rýchly a zdravý obed. Môžeme to prirovnať k rizotu, ale ryža by mala ostať sypkejšou. Pilaf je jedlo východnej kuchne – pôvod slova sa spája s Indiou a Perziou, odkial sa rozšíril po celej Ázii.
Ja som pilaf trošku pozmenila, namiesto ryže som použila pšeno. Základom je ale jedlo dobre vyvážene ochutiť korením a bylinkami.
Pilaf si môžete pripraviť zeleninový, hríbový, ovocný, s rybou alebo mäsom. Môžete skúsiť použiť aj jačmenné krúpy, kuskus, quinou, bulgur namiesto ryže. Napriek jednoduchosti ingrediencií, výsledok je neuveriteľne chutný.
Počet porcií:
4 porcie Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
1/2 stredne veľkej tekvice Hokkaido
4ks kuracích pŕs
1 hrnček pšena
2 poriadne hrste čerstvých špenátových listov
2PL maslo Ghee
1ČL kurkumy
1/2 ČL mletej rasce
1/2 ČL červenej mletej papriky
1 strúčik cesnaku
1ČL medu (alebo iného sladidla)
soľ a korenie podľa potreby
Postup prípravy
Tekvicu si ošúpeme a nakrájame na kocky a vložíme do misy. Osolíme, okoreníme, pridáme 1PL roztopeného masla Ghee a poriadne ju premiešame. Vysypeme na plech na pečenie a pečieme ju 20 minút na 180st.
Kým sa pečie tekvica, uvaríme si pšeno v pomere 2:1 - pšeno:voda. Vodu samozrejme osolíme. Pšeno sa varí, kým absorbuje vodu (okolo 15 minút).
Kuracie prsia si nakrájame na kocky, vložíme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik roztlačeného cesnaku a kurkumu, rascu a červenú papriku, med, roztopené maslo Ghee, poriadne premiešame a necháme ich aspoň 15 minút marinovať.
V poriadne rozohriatej veľkej panvici (kľudne aj wok) opekáme kuracie prsia asi 5-7 minút, k záveru ich podlejeme 1dcl vody, pozor, bude prskať... do panvice ku prsiam pridáme pšeno, upečenú tekvicu a úplne na záver do pilafu vložíme čerstvé špenátové listy. Tie zvädnú a jedlo bude presne také, ako má byť. Pred podávaním jedlo posypeme ľubovoľnými bylinkami, podľa vašej zásoby, či chuti. Dobrú chuť.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.