Masité jedlá

Pšeno nazeleno s hubami a pečeným kuraťom

20200212_111322_novy web(1)

Pšeno poslúži ako vynikajúca, bezlepková a ľahko stráviteľná príloha. V tomto recepte som ho pripravila úplne inak, ako som zvykla. Okrem postupu varenia som zmenila aj ingrediencie. Ako vidíte, pripravila som ho nazeleno. Doslova som ho nadupala vitamínmi. Použila som koriander, špenát, pažítku aj vňať. Chuťovo bolo teda pšeno výrazné a preto sa k nemu perfektne hodiny opečené hnedé šampiňóny a krásne opečené, šťavnaté kura! Vynikajúci obed, nenáročný časovo aj cenovo a dokonca aj celkom rýchly. Celé jedlo som mala hotové do 30 minút.

Vedeli ste, že pšeno, teda lúpané proso je bezlepková obilnina, čo je veľkou výhodou, pretože ju môžu konzumovať aj celiatici, malé deti, starší ľudia a aj Diabetici. Pšeno je vlastne jadro - vnútro pod obalom prosa. Obal z prosa je ľudskému telu ťažko stráviteľný. Preto sa používa na konzumáciu len jadro prosa a to je pšeno. Vnútro prosa, teda pšeno sú malé žlté guličky, ktoré majú sladkú chuť. Táto obilnina má množstvo zdravotných pozitív a je vďačným „čističom“ ľudského tela. Obsahuje vlákninu, dobré tuky, minerály aj vitamíny. Je v ňom obsiahnutá voda, tuk, bielkoviny, sacharidy, draslík, fosfor, železo, vláknina, vápnik, meď, mangán, magnézium, sodík, selén, zinok, vitamíny B, E, K a kyselinu listovú.

 

Pšeno nazeleno s hubami a pečeným kuraťom

Počet porcií: 6 porcií Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Pšeno:
  • 150g pšena od JUVAMED
  • 1PL maslo Ghee
  • 3 klásky jarnej cibuľky
  • 2 hrste špenátových listov
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • soľ podľa vlastnej chuti
  • Na koriandrovú zálievku:
  • 3PL olivového oleja
  • 3 poriadne hrste koriandrových listov
  • 1 limetkya
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ podľa vlastnej chuti
  • 1dcl vody
  • Na kuracie mäso:
  • 300g kuracích pŕs
  • 2PL olivového oleja
  • 1/2ČL kurkuma
  • 1/2ČL mletá červená paprika 
  • čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • soľ podľa vlastnej chuti
  • Na huby:
  • 1PL maslo Ghee
  • 500g hnedeých šampiňónov
  • čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • soľ podľa vlastnej chuti

Postup prípravy

  1. Kuracie mäso naložíme do marinády zo všetkých uvedených ingrediencii a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote, kým naň príde rad. 
  2. Pšeno premyjeme a sparíme ho vriacou vodou. Nasekáme si jarnú cibuľku. Na rozohriatej panvici s maslom Ghee ju opražíme. Pridáme pšeno a pražíme ho asi 2 minúty na cibuľke. Zalejeme ho dvojnásobným množstvom vriacej vody, osolíme a varíme 12 minút. 
  3. Nasekáme si špenátové listy a petržlenovú vňať. Do mixéru vložíme všetky ingrediencie na koriandrovú zálievku, z limetky použijeme šťavu a rozmixujeme na zálievku. Pšeno necháme mierne vychladnúť a zamiešame ho so zálievkou, špenátom a vňaťkou.
  4. Na panvici si opražíme maslo Ghee a pridáme nakrájané hnedé šampiňóny, soľ a korenie a pražíme asi 3-4 minúty. Hotové šampiňóny pridáme ku pšenu.
  5. Kuracie prsia si prekrojíme po dĺžke na polovicu. Na rovnakej panvici, na ktorej sme piekli šampiňóny pečieme aj kuracie prsia, z každej strany asi 4 minúty, potom ich podlejeme 1 dcl vody a prikryjeme pokličkou a necháme asi 2 minúty dojsť. Vyberieme, nakrájame na plátky a položíme na pšeno so šampiňónmi. Ak je potrebné, jedlo ešte dosolíme, dokoreníme, posypeme čerstvou vňaťou a podávame.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?