Tieto pizza slimáky sú hotové za 15 minút, a to z jednoduchého dôvodu. Nemusíte sa patlať s lístkovým cestom, stačí odstrihnúť kúsok Lavaša - jednoduchej chlebovej placky, naplniť ho, zrolovať a krátko upiecť.
Lavaš je chutný chlieb pripravený z nekysnutého cesta. Je základným pokrmom arménskej kuchyne. Obľubu si získal na Kaukaze, v Stredomorí, Európe či USA. V Arménsku sa tento chlieb už po stáročia pečie vždy na jeseň v rozpálených hlinených peciach. Velké množstvo chleba sa potom uchováva v suchom a chladnom prostredí. Pred konzumáciou sa chlieb pokropí vodou.
Lavaš je podobný indickému čapati alebo arabskému chlebu. Odlišuje sa však svojou jemnosťou, veľkosťou a zložením. Cesto sa vyrába z múky a pitnej vody. Pri príprave sa dochucuje morskou soľou.
Počet porcií:
12 kúskov Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
1/2 jedného plátu špaldového Lavašu
3 plátky kvalitnej morčacej šunky
3 pláty syru Gouda
hrsť rukoly
Na paradajkovú omáčku:
3PL pasírovaných paradajok
1ČL sušeného oregána
štipka soli
1/2ČL medu
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 200st. Odstrihneme si polovicu plátu Lavašu. Na Lavaš uložíme najprv syr, potom šunku, tú potrieme 1PL paradajkovej marinády a nakoniec uložíme rukolu. Lavaš zrolujeme.
Pripravíme si plech na pečenie, ideálne je na plech uložiť silikónovú podložku, ak nemáte, potrite plech tukom - maslom Ghee, alebo vhodným olivovým olejom (ja som piekla na papieri na pečenie a dosť sa mi to prilepilo, preto neodporúčam piecť takto).
Lavaš nakrájame na kolieska a tie uložíme na plech. Pred pečením slimáčiky potrieme zvyšnou paradajkovou marinádou a dáme zapiecť na 7 minút. Tak, aby boli chrumkavé. A už len mlsáme. Mňaaaam!
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.