Masité jedlá

Kuracie stehná v kari jogurte

W1652-20180920-133448-web

Kuracie stehno trochu inak. Veľmi jednoduchý recept a intenzívna zaujímavá chuť s vôňou Indie. V recepte som použila ako jogurtovú zložku SKYR. Poznáte ho?

Skyr je tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu. Skyr obsahuje v priemere 12 % proteínov, 3 % sacharidov, 0,5 % tuku a veľké množstvo vápniku. Jeho konzistencia sa blíži jogurtu gréckeho typu, avšak s menej výraznou, jemnejšou chuťou. Skyr je súčasťou islandskej kuchyne viac ako 1000 rokov.

Tradične je skyr vyrábaný zo surového mlieka, súčasný skyr sa vyrába z pasterizovaného odstredeného kravského mlieka. Výsledný produkt má ľahko kyslastú príchuť, súčasní výrobcovia produkujú varianty skyru napr. s príchuťou vanilky, lesných plodov, jahôd atď., podobne ako pri jogurtoch.

Kuracie stehná v kari jogurte

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 6 - 8 kuracích stehien
  • 1 cibuľa
  • 2PL maslo Ghee
  • 150ml suchého bieleho vína
  • 350ml bieleho jogurtu
  • 200 ml vývaru
  • 1PL kari korenia
  • pár vetvičiek estragonu (alebo tymiánu)
  • 10g zázvoru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1ČL dijonskej horčice

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st.
  2. V miske zmiešame jogurt, horčicu, nastrúhaný zázvor, soľ a korenie. Pripravíme si panvicu vhodnú aj do rúry. Cibuľu nakrájame na plátky a orestujeme na masle Ghee, pridáme stehná a opečieme spolu s cibuľou, kým sa nezatiahnu. Stehná osolíme a okoreníme, podlejeme vývarom a dáme do rúry piecť na 35 minút. Počas pečenia 2x podlejeme vínom.
  3. 5 minút pred koncom pečenia pridáme estragón a jogurtovú omáčku, zvýšime ohrev na 200st., zapneme gril a dopečieme. Podávame s jazmínovou ryžou.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?