Kelové rezance s kmínom, kurkumou a jemnou hovädzinkou
Kel kučeravý je neskutočne zdravý! Škoda, že u mnohých dosť neobľúbený. Možno len stačí chutne si ho pripraviť.
Jedzte najmä zelené listy krátko tepelne spracované, tak z neho získate maximum. Má v sebe vitamíny C, E, A, B, kyselinu listovú a betakarotén. Z minerálnych látok z neho môžeme získať najmä vápnik, horčík, jód, železo, zinok a selén. Kel kučeravý je plný bielkovín, sacharidov, a tiež vlákniny. V kombinácii s kurkumou a čerstvou mäkkou hovädzinkou je to dokonalé výživné plnohodnotné zimné jedlo. A kľudne aj na večer!
Kelové rezance s kmínom, kurkumou a jemnou hovädzinkou
Počet porcií:
4 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
400g hovädzej bielej pečienky (môže byť aj iné kvalitné hovädzie)
1 menšia hlávka kučeravého kelu
1PL kurkumy
2PL rímskeho kmínu
5PL olivového oleja
soľ a korenie podľa potreby
2 strúčky cesnaku
Postup prípravy
Mäso si nakrájame na tenučké plátky, nasolíme, okoreníme a sprudka opečieme. Ja som varila v tlakovom hrnci, kde som priamo aj prudko mäso opiekla. Potom, čo sa mäso stiahne, podlejeme ho 2dcl vody, pridáme 1 strúčik cesnaku, kmín a zatvoríme hrniec. Varíme 1/2 hodinu.
Kel si nakrájame na tenké pásiky, rozpučíme cesnak, rozpálime panvicu s olivovým olejom a pridáme kel. Ku kelu pridáme cesnak, kurkumu, kmín, korenie a soľ a premiešame. Dusíme asi 10 minút, nie úplne do mäkka. Tak na skus.
Kel podávame s mäkkým mäskom, mäsovou šťavou a môžeme si to posypať aj chilli korením. Komu sa žiada, môže si k tomu upiecť zemiačky. Jednoduché, krásne a fantastické jedlo.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.