RAW sladkosti

Zamatová RAW torta s krémovou a granátovou plnkou

Torta zrkadlovka_web_novy web

Táto torta spôsobí absolútny rozruch na Vašej oslave. Veľké finále na Vašom sviatočnom stole. Až gýčovo čokoládová farba so zlatistými pekanovými orechmi upúta pozornosť na prvý pohľad. Po rozkrojení a ochutnaní sa stanete kráľovnou oslavy!

Pekanové orechy okrem nádherného efektu majú aj zdravotný význam. Pekanové orechy obsahujú až 70% tuku, čo je viac ako u mandlí a kešu. Vyznačujú sa tiež vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a sacharidov. Orechy obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, vápnik, magnézium, zinok a železo. Naopak od prírody neobsahujú žiaden cholesterol ani sodík.

Granátové jablko - to sú červené perličky, vábivé a pohľadu lahodiace. No vedeli ste, že sú aj mimoriadne zdravé? Bežne sa z granátového jablka konzumujú práve chutné a šťavnaté semená. Ich užívanie sa odporúča na prečistenie organizmu a krvi, posilnenie imunity, v kozmetických prípravkoch sa granátovník používa na oddialenie starnutia.

Tam však jeho sila nekončí. Výskumní pracovníci sa v posledných rokoch zameriavajú na bližšie skúmanie látok obsiahnutých vo vnútorných šupkách granátového jablka, ktoré sa podľa ich bádaní ukazujú ako významné pre trávenie a hlavne majú špecifické ochranné účinky pre cievy a srdce. 

Ukazuje sa, že za pozitívne účinky granátového jablka pri srdcovo-cievnych ochoreniach môžu predovšetkým látky zvané punicalagíny. Sú to látky z radu polyfenolov. Už dávno sú známe výskumy, ktoré poukazujú na to, že strava ľudí žijúcich v oblasti Stredomoria, ktorá obsahuje veľa olivového oleja, čerstvého ovocia, syrov, ale aj granátového jablka – teda zložiek bohatých na polyfenoly, spôsobuje, že ľudia v tejto oblasti netrpia vysokým cholesterolom, ani takým enormným výskytom kardiovaskulárnych chorôb, ako je to v iných oblastiach Európy.

Zdroj: Internet

Zamatová RAW torta s krémovou a granátovou plnkou

Počet porcií: 10 - 12 rezov z 1 torty, forma o priemere 24cm Čas prípravy: 60 minút, mrazenie 40 minút, chladenie 2 hodiny Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • Korpus:
  • 1/2 hrnčeka / 300ml hrnček / mletého maku
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 4 lyžice karobového prášku
  • 4 lyžice kakaa
  • 12 sušených ďatlí vopred namočených a usušených
  • 2 lyžice ďatlového sirupu
  • Krémová plnka:
  • 3 hrnčeky strúhaného kokosu
  • ½ hrnčeka kešu orieškov vopred namočených a usušených
  • 1 hrnček kokosovej vody
  • 3 lyžice nektáru z Agáve
  • 1 vanilkový struk
  • Plnka z granátových jabĺk:
  • 2 granátové jablká
  • 2 zrelé avokáda
  • ½ hrnčeka strúhaného kokosu
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • 3 lyžice nektáru z Agáve
  • Čokoládová plnka:
  • 4 ks zrelého avokáda
  • 3 lyžice karobového prášku
  • 3 lyžice kakaa
  • 4 lyžice nektáru z Agáve
  • Na ozdobenie:
  • 3 hrste pekanových orechov
  • pár zrniečok z granátového jablka
  •  

Postup prípravy

  1. Ingrediencie na korpus rozmixujeme vo food procesore na lepivú zmes. Dno formy vystelieme potravinovou fóliou, pre neskoršiu pohodlnú manipuláciu a formu uzatvoríme. Rozmixovanú zmes pevne vtláčame na dno. Odložíme bokom a pustíme sa do krémovej plnky.

  2. Do vysokorýchlostného mixéru umiestnime všetky potrebné suroviny a mixujeme, kým dosiahneme krémovú konzistenciu. Plnku vylejeme na korpus a umiestnime do mrazničky asi na 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku z granátových jabĺk.
  3. Z jabĺčok vyberieme chrumkavé jadierka a opäť všetky uvedené ingrediencie na plnku umiestnime do vysokorýchlostného mixéru. Mixujeme, kým máme krémovú konzistenciu. Po 20 minútach vyberieme formu z mrazničky a granátovú plnku nalejeme na krémovú. Opäť umiestnime na 20 minút do mrazničky.
  4. Pustíme sa do prípravy čokoládovej plnky. Rozmixujeme vo vysokorýchlostnom mixéry všetky suroviny potrebné na čokoládovú plnku. Tortu vyberieme z mrazničky a pripravíme si servírovací podnos, ktorý vystelieme nastrihanými kúskami alobalu a premiestnime naň tortu vytiahnutú z formy. Celú ju potrieme čokoládovou plnkou. Rozmixujeme si asi 2 hrste pekanových orechov a obsypeme nimi tortu po obvode. Na vrch torty ukladáme celé pekanové orechy a do stredu nasypeme ešte zvyšné granátové zrniečka. Tortu dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Ak sa neskonzumuje udržiavame ju v chladničke.

     

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?