Polievky

Výživná polievka zo zemiakov, topinamburu, póru, šalátu a vajíčka

20200527_141250_novy web

Túto polievku si určite zamiluje každý. Pripravovala som ju tak povediac pudovo, teda mala som konkrétnu predstavu o chuti aj konzistencii a tak som tejto predstave prispôsobila ingrediencie. Navyše, čo je veľmi dôležité, polievku som na záver posypala nesmierne cennou černuchou - čiernou rascou, ktorá má fantastické  čistiace účinky najmä pre naše črevá. Do polievky som nakrájala aj 2 malé topinambury. Prečo? 

Zoznámte sa s topinamburom! Topinambur, alebo slnečnica hľuznatá je vysoká bylina s nádhernými žltými kvetmi, skrývajúca pod zemou skutočné bohatstvo v podobe drahocenných hľúz, ktoré síce na pohľad nevyzerajú príliš vábivo, avšak svojimi blahodárnymi účinkami na ľudský organizmus, prekvapia. A to poriadne! Topinambur je veľmi zdravý a chuťovo úžasne variabilný. V kuchyni sa s ním dá doslova čarovať. Je výborný do šalátov, polievok, nátierok, ako hlavné jedlo, či ako príloha.

Prečo by ste sa mali zamilovať do topinambura?

  • pôsobí ako účinné prírodné prebiotikum a napomáha tráveniu
  • podporuje imunitu a vitalitu organizmu
  • pôsobí ako prírodný antioxidant a má prirodzené detoxikáčné účinky
  • je gluten-free, a teda je mimoriadne vhodný pre celiatikov
  • obsahuje vzácny inulín, ktorý upravuje hladinu cukru v krvi a znižuje glykemický index potravín
  • zvyšuje schopnosť koncentrácie a je efektívnym bojovníkom proti stresu
  • prispieva k redukcii hmotnosti a napomáha udržaniu štíhlej línie
  • poskytuje more energie a spoľahlivo vám nabije baterky na celý deň

Topinambur podporí imunitu a vitalitu organizmu

Najvzácnejším pokladom, ktorý topinambur ukrýva je nepochybne inulín, ktorý pôsobí ako účinné prírodné prebiotikum a napomáha tráveniu. Táto nerozpustná diétna vláknina nielenže chráni črevo pred zápalovými a nádorovými ochoreniami, ale v hrubom čreve prispieva taktiež k pomnoženiu priateľských baktérií, čím sa zvyšuje prirodzená obranyschopnosť organizmu, ktorá úzko súvisí práve s priaznivým mikrobiálnym osídlením čreva. Inulín naviac pôsobí ako prírodný antioxidant, má prirodzené detoxikačné účinky a chráni telo pred voľnými radikálmi tým, že na seba nabaľuje odpadové a toxické látky, ktoré sa dostávajú do organizmu stravou, či vplyvom životného prostredia a následne ich odvádza z tela von.
Doprajte si extra porciu živín ukrytých v unikátnom topinambure, cíťte sa skvele a buďte fit!

Topinambur zasýti a je ideálnym pomocníkom pri redukcii hmotnosti

Hľuzy topinambura sú perfektnou diétnou potravinou a pre svoju nízku energetickú hodnotu a zvyšovanie pocitu plnosti po jedle sú nenahraditeľné pre obohatenie jedálničku pri redukčných diétach. Ľahké diétne pochúťky z topinambura sú však výborné aj pre deti, a to už od prvých príkrmov. Do svojho denného menu by ich mali zaradiť aj seniori, či ľudia v rekonvalescencii po prekonaných chorobách, ale mimoriadne užitočné sú aj ako pravidelná diétna zložka výživy k aktivizácii preťaženého organizmu.
Nabite sa energiou a presvedčte sa, že zdravie naozaj chutí!

Na topinambure si môžu bez obáv pochutnať aj diabetici a celiatici

Inulín obsiahnutý v topinambure má množstvo blahodárnych účinkov na naše zdravie. Pozitívnym metabolickým efektom inulínu je pre cukrovkárov najmä skutočnosť, že nezvyšuje nároky na sekréciu inzulínu, ale znižuje hladinu cukru v krvi a glykemický index potravín, čím napomáha podpornej liečbe cukrovky.
Topinambur však predstavuje dokonalý chuťový zážitok aj pre celiatikov a pre ľudí trpiacich intoleranciou na lepok, pretože je prirodzene gluten-free, neobsahuje škroby a teda nezaťažuje trávenie. Vaše bruško sa vám odvďačí, tak hurá do kuchyne!

Zdroj info: sunroot.eu

 

Výživná polievka zo zemiakov, topinamburu, póru, šalátu a vajíčka

Počet porcií: 6 porcií Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 menšie topinambury
  • 15cm dlhý kus póru
  • 2 zelené šalátové listy (srdiečko, mangold, rímsky šalát, klasický šalát... )
  • 2PL červenej šošovice
  • 1 vajíčko
  • 1PL maslo Ghee
  • 1/2ČL kurkumy
  • 1/2ČL senovka rozomletá
  • 1ČL sušený majorán
  • 1 väčší bobkový list
  • soľ, korenie
  • 2PL topinamburovej múky
  • Na záver na posypanie
  • Čierna rasca
  • Sušené chilli

Postup prípravy

  1. Pór si nasekáme na drobno. Zemiaky aj topinambury ošúpeme, nakrájame na kocky.  Šalát nakrájame na tenké "rezance". Červenú šošovicu dobre prepláchneme a v sitku necháme odkvapkať od vody. Pripravíme si aj vajíčko a to tak, že ho jednoducho vyklopíme do malej misky, kde ho jemne metličkou prešľaháme.
  2. Pór si opražíme jemne na masle Ghee aj spolu s červenou šošovicou. Asi po 2 minútach praženia ho zalejeme 300ml vodou, osolíme a necháme prevrieť, kým šošovica zmäkne. Zemiaky a topinambury si dáme variť zvlášť do hrnca s osolenou vodou a s bobkovým listom. 
  3. Pór, šošovicu aj s vodou, v ktorej sa varili vylejeme do vysokorýchlostného mixéra, pridáme doň 2PL topinamburovej múky, senovku, kurkumu a rozmixujeme dohladka. 
  4. Hladku zmes pridáme k zemiakom a varíme spolu za občasného miešania, kým zemiaky s topinamburom zmäknú. V tejto finálnej fáze pridáme rozšľahané vajíčko - keď ho vkladáme stále miešame polievku, potom pridáme šalátové listy, sušený majorán a podľa potreby ešte soľ a korenie. 
  5. Na záver pri podávaní polievku dochutíme čiernou rascou a chilli korením. Dobrú chuť.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?