Karfiol by ste určite mali aspoň sezónne konzumovať kvôli zdravému a pestrému stravovaniu. Karfiol však nie je problém zohnať aj počas celého roka. Z pomedzi všetkých hlúbovín, má práve karfiol najviac cenných a prospešných látok. Karfiol je vyšľachtený z obyčajnej kapusty. Táto plodina nie je náročná na pestovanie, stačí jej hlinitá pôda s dostatkom organického hnojiva, dostatok vlahy a slnko. Karfiol je vhodnou zeleninou pri chudnutí. Jeho nízka energetická hodnota zabezpečí ľahké spálenie tejto prijatej energie a podporí spaľovanie podkožného tuku.
Keďže moje deti ochutnali vyprážaný karfiol u babky a dedka a neskutočne im chutil, vymyslela som verziu bez vyprážania, ktorá by sa najviac podobala tomu chutnému, chrumkavému vyprážanému karfiolu z panvice. N
Karfiol si umyjeme a nakrájame na stredne veľké hlavičky. Naparíme si ho na 30 minút v parnom hrnci.
Rúru si predhrejeme na teplovzdušný ohrev na 200st. Karfiol vyberieme po 30 minútach z parného hrnca, osolíme a necháme trošku vychladnúť. Pripravíme si potraviny na obaľovanie. V jednej miske bezlepkovú múku, v druhej vyšľahané vajcia so soľou a v tretej kukuričnú strúhanku.
Obaľujeme múka, vajce, strúhanka a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred vložením do rúry karfiol ešte vystriekame kvalitným olivovým olejom v spreji a pečieme 25 minút - alebo kým uvidíme, že už je zlatistý a na dotyk je strúhanka tvrdá. Podávame s tou najvoňavejšou a najčerstvejšou sezónnou zeleninou.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.