Chceli by ste si vyskúšať štedrák, ale nemáte čas, ani chuť na zdĺhavé prípravy? Tak skúste si tento môj závin z lavaša, ktorý si naplníte rovnakými plnkami ako známy koláč! Navyše, oproti klasickému štedráku, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta je táto varianta rozhodne ľahšie stráviteľná, menej kalorická a najmä, hotová za 20 minút.
Počet porcií:
7 kusov Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
1/2 plátu lavaša
Maková náplň:
70g maku
20g trstinového práškového cukru
30g slivkového lekváru
3-4 PL prevarenej vody
Orechová náplň:
90g mletých vlašských orechov
15g trstinového práškového cukru
3-4 PL prevarenej vody
Tvarohová náplň:
130g tvarohu
20g trstinového práškového cukru
Šťava z polovice citróna
Postup prípravy
Na makovú plnku mletý mak zmiešame s cukrom, lekvárom a vodou. Pozor, plnka nesmie byť mokrá.
Na orechovú náplň orechy zmiešame s cukrom a vodou na pastovú konzistenciu.
Na tvarohovú náplň tvaroh vymiešame s cukrom a citrónom.
Lavaš napĺňame postupne po dĺžke. Najprv od tela maková plnka, orechová plnka a na záver tvarohová plnka. Zavinieme opatrne, aby sa cesto nepotrhalo a dáme zapiecť do rúry na 200st. na 5 až 7 minút (alebo kým nám zhora začne závin jemne hnednúť). Po vytiahnutí necháme trošku vychladiť a nakrájame na kúsky široké asi 6cm.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.