Poznáte to? Máte chuť upiecť niečo fakt dobré, nech to nevyzerá super len na fotke, ale nech je to naozaj skvelé! ALE nechcete pri pečení stráviť pol dňa, ideálne by bolo, ak by sa jednalo o recept, kde všetko zmiešame, vylejeme na plech a upečieme... a tak začnete hľadať na internete, lenže z toho, keď si recept prečítate nie ste o moc múdrejší... skrátka, ako mám vedieť, či recept funguje, keď si ho len prečítam?
Tak som hľadala aj ja recept, ktorý je fakt jednoduchý, vyzerá efektne, nestrávim pri ňom pol dňa v kuchyni, nebudem mať kopec špinavého riadu... a viete, čo sa stalo? Po hodine prehrabávania sa na internete, som zavrela počítač, zazvonil zvonček a takýto koláč prišiel rovno ku mne domov! Aká to náhoda. Či nie? Kto mi vie na diaľku čítať myšlienky? Kto predsa - moja mamka. Doniesla mi tento zebrový koláč a ja som sa rozplývala blahom. Samozrejme, nielen ja - všetci, decká aj môj drahý manžel. Tak som mamku rovno poprosila, nech mi nadiktuje recept a bolo!
Táto fotka je z mamkinho koláča, odfotila som to fakt narýchlo, lebo sa míňal ako teplé rožky. Tak pardón za nekvalitné foto, ale tento recept drahí moji, funguje, a ešte ako dobre!
Počet porcií:
tortová forma o priemere 26cm Čas prípravy: 35 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
200g polohrubej špaldovej múky + na vysypanie formy
100g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
150g práškového trstinového prírodného cukru
250 ml rastlinného oleja + na vymazanie formy
100ml plnotučného mlieka
4 bio vajcia
1 sáčok bezfosfátového prášku do pečiva
1 ČL vanilkového bourbonu
1ČL škorice
25g kakaového prášku
Postup prípravy
Rúru predhrejeme na 180st. Cukor vymiešame so žĺtkami, pridáme mlieko a olej.
Suché ingrediencie (múky, kypriaci prášok, vanilku a škoricu) si spolu zmiešame a postupne vylievame mokrú zmes do suchej. Keď sú zmesi pekne spojené, polovičné množstvo prelejeme do ďalšej misy a pridáme kakao.
Tortovú formu si vymastíme olejom a posypeme múkou. Aby sme docielili zebrí efekt striedavo nanášame do okrúhlej formy lyžicu svetlého cesta a do stredu svetlého cesta zasa lyžicu tmavého cesta. Stále lejeme na stred. Celý postup robíme, kým sa cesto minie všetko.
Pečieme 30 až 40 minút. V závislosti od rúry - pri vpichnutí špáratka, musí ostať suché.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.