RAW sladkosti

RAW torta s tromi druhmi krémov

20190317_102453_FB_novy web

Moja RAW torta neobsahuje žiadne tepelne spracované potraviny, je čisto z rastlinných surovín a pripravovaná šetrne. Moja zdravá RAW torta má v sebe tri druhy krémov, ktoré spolu fantasticky ladia. Kokosový raw krém, čokoládový raw krém a jahodový raw krém. Možno sa vám bude zdať príprava zložitá, ale nie je tomu tak. Vymiešate si jeden krém, rozdelíte ho na 3 časti a doplníte príchuťou...

Základnou zložkou korpusu sú slnečnicové semienka a ďatle. Slnečnicové semienka obsahujú cenné antioxidačné, antimikrobiálne a protizápalové látky. Zlepšujú hojenie rán, majú pozitívny efekt na srdce a cievy a pomáhajú znižovať krvný tlak. Za ich zdravotné benefity sú zodpovedné predovšetkým fenolové zlúčeniny, flavonoidy, polynenasýtené mastné kyseliny a vitamíny. Ďatle  sú bohatým zdrojom medi, draslíka, vlákniny, mangánu, vitamínu B6 a horčíka. Je známe, že horčík pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Keďže datle ho majú požehnane, sú výborné pri tomto zdravotnom probléme. Draslík má zase blahodarné účinky na srdce a pomáha mu dosahovať pravidelný rytmický pohyb. Predchádza dokonca aj mozgovej mŕtvici. Zistilo sa, že 100 mg horčíka denne, ktoré získate z ďatlí, znižuje riziko mozgovej mŕtvice až o 10 %. Výskum, ktorý prišiel k takémuto záveru, bol zverejnený aj v American Journal of Clinical Nutrition. Datle v sebe skrývajú aj ďalšie zázračné účinky! Vitamín B6 obsiahnutý v tomto chutnom ovocí prispieva k lepšiemu fungovaniu mozgu. Človek má zlepšenú koncentráciu a viac vecí si zapamätá. Datle tak udržiavajú vašu myseľ ostrú a vy ste pripravení na učenie sa nových poznatkov.

V plnke som zasa použila kešu orechy. Obsahujú množstvo minerálov: železo, zinok, mangán, meď, fosfor, vitamín B, kyselinu listovú, omega-3 a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny. Zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov, pomáhajú pri zápche, znižujú cholesterol, obsahujú horčík, ktorý priaznivo pôsobí proti depresii, stresu a nervozite, sú vhodné pri tráviacich problémoch, pomáhajú pri chudokrvnosti, prospievajú cievnemu systému, znižujú krvný tlak, sú silnými antioxidantmi, podieľajú sa na tvorbe spermií.

Okrem toho je v tortičke kopec chutného ovocia, takže zdravotné benefity v jednom kúsku tortičky sú zaručené! 

 

RAW torta s tromi druhmi krémov

Počet porcií: tortová forma o priemere 24cm Čas prípravy: 30 minút + chladenie minimálne 5 hodín Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • Korpus:
  • 2 hrnčeky (200ml) slnečnicových semienok
  • 1/2 hrnčeka sušeného kokosu
  • 1PL bio kakaa
  • 8ks čerstvých ďatlí
  • štipka soli
  • Kokosový krém:
  • 2 hrnčeky surových kešu orechov
  • 2PL strúhaného kokosu
  • 3PL Agáve sirupu
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • Jahodový krém:
  • 2 hrnčeky surových kešu orechov
  • 10ks čerstvých jahôd
  • 3PL Agáve sirupu
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • Čokoládový krém:
  • 2 hrnčeky surových kešu orechov
  • 2PL bio kakaa
  • 3PL Agáve sirupu
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • Na ozdobu:
  • ľubovoľné ovocie

Postup prípravy

  1. Použijeme  tortovú formu s odnímateľným spodkom. Spodok si obalíme do potravinovej fólie a zacvakneme, aby forma dobre držala.

  2. Korpus si pripravíme rozmixovaním suchých ingrediencií na strúhankovú zmes. Pracujeme v mixéri so sekacími nožmi. K strúhankovej konzistencii potom pridáme ďatle bez kôstok a mixujeme, až kým sa nám zmes pri stisnutí pekne lepí. Zmes natlačíme na spodok formy a necháme odpočívať v chladničke.

  3. Pripravíme si mixér typu Vitamix a 2 misy. Do Vitamixu vložíme všetky kešu orechy pripravené na tri krémy (čiže 6 hrnčekov), všetok agáve sirup (čiže 9PL), všetok kokosový olej (čiže 1 a 1/2 hrnčeka) . Rozmixujeme na krém. Tretinu krému preložíme do jednej misy, tretinu do druhej misy a tretinu si necháme vo Vitamixe. Vo Vitamixe si urobíme jahodový krém pridaním jahôd. Dávajte pozor, aby neboli studené, alebo zmrazené, inak vám kokosový olej stuhne a nebudete vedieť ďalej pracovať. Vymixujeme jahodovú smes a necháme ju vo Vitamixe. Do jednej z dvoch mís pridáme kakao a zamiešame ho do krému. 

  4. Vytiahneme formu s korpusom a vrstvíme prvý krém - napr. kokosový. Vložíme ho na pol hodinu do mrazničky. Po stuhnutí formu vytiahneme a nalejeme napr. jahodový krém. Opäť vrátime do mrazničky na pol hodinu, aby krém stuhol a postup opakujeme s čokoládovým krémom. Ja som po navrstvení posledného krému tortu už nechala odpočívať len v chladničke počas celej noci prikrytú fóliou. 

  5. Na záver tortu zdobíme podľa svojich aranžérskych schopností a to čerstvým ovocím.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?