Teplý pohánkový šalát chutí výborne najmä na jeseň a v zime. Aj v studenom období je totiž dôležité udržiavať sa v zdraví. Dostupnosť čerstvých surovín je náročnejšia, no možností je stále dosť. Tak trochu zabudnutá sláva pohánky sa začína znovu objavovať vďaka jej skvelým nutričným hodnotám. Obsahuje pomerne vysoké percento bielkovín s vyváženým obsahom aminokyselín. Nachádza sa v nej tiež rutín (vitamín P), ktorý chráni cievy a preto jej pravidelná konzumácia vedie k spevneniu cievneho systému. Je využiteľná na teplú aj studenú prípravu, na sladko aj na sladko, na varenie aj pečenie.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 1 hodina máčanie pohánky, 20 minút píprava šalátu Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
1 hrnček nelúpanej bio pohanky
1 cuketu
1 červenú papriku
1 biele prírodné tofu
100g gorgonzoly
2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
3PL olivového oleja
Soľ, Korenie, Chilli korenie
Postup prípravy
Pohánku namočíme do vody na 1 hodinu.
Zatiaľ si nakrájame cuketu a červenú papriku na drobné kocky. Na 2PL ich orestujeme do zozlátnutia. Osolíme, okoreníme a odstavíme nabok. Nakrájame si tofu tiež na kocky a orestujeme ho na 1PL olivového oleja. Osolíme a necháme stranou.
Pohánku si uvaríme podľa návodu v 2 hrnčekoch osolenej vody. Po uvarení ju necháme mierne vychladnúť a pridáme k nej opečenú cuketu, papriku, tofu a nakrájanú petržlenovú vňať. Jemne premiešame, osolíme, okoreníme podľa potreby.
Šalát na záver posypeme odtrhnutými kúskami gorgonzoly a polejeme troškou olivového oleja.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.