Pripravte si ostrý nôž, alebo robot na krájanie zeleniny, to je totiž jediná námaha, ktorú musíte vy, alebo váš robot vynaložiť. Bonusom a celou chuťovou bodkou v tomto šaláte bola zálievka, ktorá sa mi mimoriadne vydarila.
Pohánka je základnou potravinou pre všetkých ľudí, ktorí trpia krčovými žilami. Pri pohánke sa nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy. Pohánka je jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny. Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.
Zloženie pohánky je bezlepkové, čo znamená, že je vhodná pre ľudí, ktorí majú určenú bezlepkovú diétu a odporúča sa aj pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P).
Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Ako silno zásaditá potravina odvádza z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.
Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), významný je aj obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48 %), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8 %) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.
Zdroj info: fitastyl.sk
Postup prípravy
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.