Snažila som sa vymyslieť makový závin, ktorý mal v pôvodnej verzii s tvarohom u vás obrovský úspech, aj v inej verzii. Múku som nahradila ražnou a namiesto tvarohu som skúsila do cesta pridať prírodné tofu. A výsledok? Zafungovalo to. Tak sa mi teda podarilo skombinovať ďalší z receptov, ktorý zohľadňuje princípy metabolic balance®. Pretože podľa metabolic balance® máte jesť v jednom jedle len jeden druh bielkoviny a nikdy bielkoviny nemiešať.
Počet porcií:
9 kusov Čas prípravy: 35 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
200g prírodného tofu
90g masla
225g celozrnnej ražnej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
soľ
Na plnku:
120g mletého maku
100g poctivého slivkového lekváru
60g cukru
4 - 5 PL prevarená voda
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Tofu si rozmixujeme na kašovitú konzistenciu pomocou ponorného mixéru. Rozmixované tofu a ostatné ingrediencie na cesto si vymiesime ručne alebo v kuchynskom robote na kompatné tuhšie cesto.
Pripravíme si náplň. Mak pomelieme a zalejeme ho horúcou vodou tak, aby bol celý mokrý, ale neplával. Neprelejte! K pomletému mokrému maku pridáme slivkový lekvár a trstinový cukor. Ja som to urobila tak, že som mak mlela rovno s cukrom. Celú plnku dobre premiešame, aby sme nemali nikde lekvárové hrudky.
Pripravený plát potrieme plnkou a zrolujeme do závinu. Závin nakrájame ostrým nožom na cca 5cm kúsky, rukou ich dotvarujeme, ak sa nám pri rezaní sploštia a ukladáme ich na plech.
Záviny som piekla 25 minút. Necháme vychladiť, jemne posypeme práškovým trstinovým cukrom (alebo nemusíme) a podávame. Vynikajúce.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.