Tartaletky pomaly vytláčajú svoje slávne kolegyne makrónky. Malé roztomilé tortičky s krémom a ovocím alebo orieškami. Ja som tie svoje opäť trošku ozdravila. Pripravila som ich z celozrnnej múky a skombinovala s mandľovou, mali tak krásnu orieškovú príchuť. Boli krehké a chrumkavé, aj po 3 dňovom odstáti stále rovnako chutné!
Tartaletky majú desiatky rôznych názvov a podôb. Môžu byť slané, sladké, s ovocím alebo so snehom. Sú to plnené košíčky z krehkého cesta, ktoré si vás svojou dokonalou chuťou okamžite získajú. Jedno však majú všetky tartaletky spoločné a to že chuti a vypadajú skvele. Právom si tak vydobyli svoje miesto medzi najobľúbenejšími dezertami na svete.
Už samotný názov napovedá, že za tieto malé zázraky vďačíme Francúzom. Práve oni totiž vytvorili prvé košíčky, ktorým sa začalo hovoriť tartalettes. Názov pravdepodobne vznikol z francúzskeho „petit tart“, čo v preklade znamená „malý koláč“.
Práve vo Francúzsku sa tešia veľkej obľube aj slané tartaletky, ktoré sa tu pripravujú na mnoho spôsobov. Slaná obdoba košíčkov si postupne získava svojich priaznivcov aj u nás. Sladká varianta je ale stále číslom jedna. A každý kto ich niekedy ochutnal, určite chápe prečo.
Počet porcií:
35 kúskov Čas prípravy: 45 minút + plnka Náročnosť: 3 (zo 4)
Ingrediencie
300g hladkej celozrnnej múky pšeničnej alebo špaldovej
200g pomletých mandlí na múčku
170g poctivého masla
110g trstinového práškového cukru
2 žĺtky
1 celé vajce
na špičku lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
Plnka tmavá:
200g mascarpone
200g tmavej horkej aspoň 70% čokolády
Plnka svetlá:
200g mascarpone
200g bielej čokolády na varenie Vivani
Na ozdobu:
Ovocie podľa chuti
Postup prípravy
Pracovala som v kuchynskom robote. Rúru som si dala predhriať na 165st.
Postup je vlastne taký, že som si všetky suroviny naraz vložila do misy od robota, nasadila som hák a ten asi za 4 minúty pripravil tuhšie cesto, podobné tomu na medovníčky.
Postup je vlastne taký, že som si všetky suroviny naraz vložila do misy od robota, nasadila som hák a ten asi za 4 minúty pripravil tuhšie cesto, podobné tomu na medovníčky.
Tartaletky necháme vychladnúť a pustíme sa do prípravy plnky. Horkú čokoláu roztopíme a zmiešame s mascarpone, to isté urobíme s bielou čokoládou. Naplníme tartaletky.
Ozdobovanie je opäť záležitosťou fantázie. Ja som použila čučoriedky, lyofilizované maliny, kokos, mandľovú múčku. Nech sa vám vydaria.