Osviežujúca tortička z jogurtom a limetkami je hotová doslova za pár minút. Korpus je rozmixovaný z kokosu a mndlí, plnka je z kvalitného jogurtu. Na doplnenie si tortičku môžete posypať chia semienkami.
V recepte bol použitý jogurt Skyr. Skyr je tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu. Skyr obsahuje v priemere 12 % proteínov, 3 % sacharidov, 0,5 % tuku a veľké množstvo vápniku. Jeho konzistencia sa blíži jogurtu gréckeho typu, avšak s menej výraznou, jemnejšou chuťou. Skyr je súčasťou islandskej kuchyne viac ako 1000 rokov.
Skyr sa na Island dostal z Nórska pred viac než 1100 rokmi. Zatiaľ čo zo škandinávskej kuchyne potom prakticky vymizol, na Islande sa skyr stal bežnou súčasťou jedálnička. Škoda, že nie je úplne jasné, ako sa vtedajší skyr líšil od dnešnej receptúry, pretože takéto podrobné popisy nie sú k dispozícii.
Tradične je skyr vyrábaný zo surového mlieka, súčasný skyr sa vyrába z pasterizovaného odstredeného kravského mlieka. Výsledný produkt má ľahko kyslastú príchuť, súčasní výrobcovia produkujú varianty skyru napr. s príchuťou vanilky, lesných plodov, jahôd atď., podobne ako pri jogurtoch.
Počet porcií:
forma o priemere 12cm Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
Na korpus:
40g strúhaného kokosu
40g mandľových lupienkov
1 PL vody
1 ČL medu / Agáve
Na krém:
140g jogurtu Skyr
1 ČL brezového cukru / medu
pár kvapiek limetkovej šťavy
štipka ostrúhanej kôry z limetky
Na ozdobenie:
limetky
čučoriedky
chia semienka
Postup prípravy
V mixéri si rozmixujeme mandľové lupienky a strúhaný kokos na hrubú strúhankovú konzistenciu. Pridáme med / Agáve, vodu a rozmixujeme tak, aby nám zmes lepila a spájala sa. Do pripravenej formičky s zmes natlačíme.
V miske zmiešame všetky ingrediencie na náplň a tú potom vylejeme na základ vo formičke. Hotovú tortičku dáme na 10 min. do mrazničky, aby korpus spevnel a dal sa pekne vybrať z formičky. Po uplynutí doby chladenia tortičku ozdobíme a hneď podávame.