Bezmäsité jedlá

Lavaš lasagne s fazuľou

20200409_171900_novy web

Lasagne z lavaša majú obrovskú výhodu - ich príprava je rýchla. Prvé moje lasagne z lavaša boli so špenátom. Tentokrát som použila paradajkovú passatu, fazule, kukuricu a chilli. To malo teda grády! Fakt vyšli vynikajúco a ešte som vrchnú vrstvu posypala chedarom a ten krásne schrumkavel. No mňam. Bolo to výborné.

Lavaš kupujem s radosťou, pretože som bola na osobnej návšteve pekárne v Košiciach, ktorá ho pečie a tak viem, že je to poctivý recept.  Košický lavaš sa pečie podľa starého rodinného receptu z Arménska. Vďaka tomu získava jedinečnú jemnosť, nádhernú vôňu a hlavne dobrú chuť. Pri jeho príprave dominuje poctivá ručná práca a láska, ktorá sa do chlebov dáva. Lavaš patrí medzi najstaršie druhy chleba, ktoré ľudstvo pozná.

Do lavaša sa nepridávajú žiadne chemické prímesi, zlepšujúce látky, cukor a ani droždie. Napriek tomu si dokáže lavaš pri správnom skladovaní zachovať svoju čerstvosť po dlhé obdobie.  Sú vyrábané z kvalitnej pšeničnej a bio špaldovej múky, morskej soli a vody.

Lavaš sa pripravuje z nekysnutého cesta, a preto je vhodným doplnkom pri diéte alebo zdravou náhradou bežného chleba. Lavaš je ideálnou voľbou, ak chcete jesť chutne a nepriberať. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, stačí ho naplniť obľubenými ingredienciami, zatočiť a vychutnať si dobré jedlo.

Lavaš lasagne s fazuľou

Počet porcií: forma na zapekanie 20cm x 20cm Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 pláty špaldového lavaša
  • 1 plechovka červenej fazule
  • 1 malá plechovka sterilizovanej kukuričky
  • 1 plechovka pasírovaných paradajok
  • 1PL trstinového nerafinovaného cukru
  • soľ, korenie každý podľa vlastnej chuti
  • chilli korenie každý podľa vlastnej chuti
  • 3 hrudky mozarelly
  • 50g strúhaného chedaru

Postup prípravy

  1. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 200st. Lavaš si nastriháme na kocky o veľkosti 20cm x 20cm.

  2. Zmiešame si opláchnuté fazule, kukuričku, sterilizované paradajky, soľ, korenie a chilli. Mozarelly nakrájame na plátky. Na spodnú vrstvu si naukladáme 2 pláty lavaša, naň naukladáme mozarellu, fazuľovú zmes a dáme 2 pláty lavaša, druhá vrstva bude zasa mozarella, fazuľová zmes a zasa 2 pláty lavaša. Tak opakujeme, ukončíme 2 plátmi lavaša, ktoré posypeme chedarom. Dáme piecť na 10 minút.

  3. Hotovo! Nech nám to trošku vychladne a môžeme krájať a servírovať.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?