Kurkuma je súčasťou mnohých medicín ázijskeho sveta, a to vrátane indickej ajurvédy. Tu bola používaná predovšetkým na liečenie ochorení pečene. Jej Pozitívne vplyvy na ľudské zdravie sú však ďaleko širšie.
Kurkuma pomáha k lepšiemu prekrveniu organizmu, čím sa podieľa na prevenciu tvorby krvných zrazenín. Zároveň jej konzumácia znižuje cholesterol a predchádza ochoreniam srdca. Používa sa tiež pri bolestiach v krku či zuboch, prípadne pri poruchách menštruácie. Možno ju využívať tiež zvonka, napríklad na zápal spojiviek či rôzne drobnejšie poranenia. Mnohé zdroje taktiež uvádzajú, že antioxidant kurkumín môže potlačiť skorý vývoj rakovinových buniek a mohol by sa vôbec stať účinným doplnkom pri liečbe nádorových ochorení.
Kurkuma, respektíve jej hlavná zložka kurkumín, tlmí zápalové procesy v tele, rovnako ako napríklad liek ibuprofen, ale s tým rozdielom, že je prírodný a nemá vedľajšie účinky. Prispieva taktiež k posilneniu imunity.
Skvelé účinky má v kombinácii so zázvorom, ktorý urýchľuje krvný obeh, a výsledky sa tak dostavia rýchlejšie.
Dôvod prečo je kurkuma v kari prášku je preto, že pridáva prvok lahodnosti do jedla. Ale kurkuma tiež môže hrať dôležitú úlohu pri strávení tohto jedla. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam môže kurkuma prispieť k zdravému tráveniu.
Ako u všetkých prírodných produktov je ale nutné konzumovať väčšie množstvo, aby účinné látky mohli v tele zapôsobiť. Je teda pravdepodobné, že sa čoskoro dočkáme minimálne doplnku stravy, ktorý bude vyrobený z kurkumy, napríklad ako sme si zvykli na výťažok z brusníc proti zápalom močového mechúra. To ale neznamená, že by sme kurkumu nemohli jesť už teraz, v jej prírodnej forme, minimálne ako skvelú prevenciu.
Postup prípravy
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.