Kokosový koláč v tomto podaní je zdravá a výživná maškrta. Kokosový koláč je bezlepkový, je bez akejkoľvek múky, len z kokosu a vajec. Krém je jemný, s kávovou príchuťou. Krásny dokonalý kávový krém.
Inak, vedeli ste, žekokos je prírodný filter vody, ktorý potrebuje asi deväť mesiacov na prefiltrovanie jedného litra vody do škrupiny. Voda musí prejsť cez mnoho vlákien aby dosiahla sterilitu vnútri kokosového orecha. Táto čistá kokosová voda je jedným z najlepších zdrojov elektrolytu, ktorý sme vôbec schopní vo volnej prírode nájsť. Voda mladého kokosu je identická s ľudskou krvnou plazmou. Táto plazma tvorí 55 percent ľudskej krvi. Zvyšok, 45 percent našej krvi obsahuje hemoglobín, ktorý je transformovaný z krvi rastlín - z chlorofylu. Ak pijeme smoothie, ktorý obsahuje 55 percent čerstvej kokosovej vody a 45 percent čerstvej bio tmavo zelenej šťavy, tak sami sebe dávame okamžitú krvnú transfúziu.
Kokosové mlieko má zasa vysoký obsah organického draslíku a minerálov. Priemerný mladý kokos obsahuje len okolo 150 kalórií a poskytuje približne 20 percent požadovanej dennej dávky vápnika, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteínu, 15 gramov cukru a 3 gramy nasýteného tuku. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B a vitamín C. Voda mladých kokosov sa v kritických prípadoch používala ako náhrada za glukózu. Mladé kokosy obsahujú veľmi mäkkú vnútornú dužinu, ktorá sa dá ľahko nabrať lyžicou. Táto dužina obsahuje čisté, surové nasýtené tuky a má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo. Ak ste v tropických krajinách mali by ste využiť šancu piť a jesť mladé kokosy denne.
Thajské kokosy, ako väčšina importovaných kokosov, boli orezané z ich pôvodného tvaru na tvar akéhosi valca s kužeľovitým vrškom. Takže nie sú zelené. Zelená "kôra" sa osekala. Dôvodom je ušetrenie miesta pri doprave. Pri kúpe dbajte o to aby kokosy boli čo najbelšie, to znamená, že sú najčerstvejšie. Nemali by po sebe mať žiadny výraznejší znak plesne či zo spodnej strany popraskaniny. Hnedé kokosy, ktoré väčšina ľudí pozná sú kokosy vyzreté. Obsahujú tiež vysoko kvalitnú vodu ale biela dužina je veľmi tvrdá a vláknitá. Nedá sa nabrať lyžicou. Táto dužina nie je tak chutná ako u mladých kokosov a je horšie stráviteľná. Každopádne táto dužina nestráca na kvalite a je stále vysoko výživná. Ak kupujete tieto vyzreté kokosy, tak si predovšetkým dávajte pozor aby orech obsahoval vodu. Stačí pohrkať a počúvať. Orechy by mali byť čisté a nepoškodené.
Počet porcií:
forma 28cm x 22cm Čas prípravy: 60 minút Náročnosť: 3 (zo 4)
Ingrediencie
9ks vaječných bielok
100g trstinového cukru
230g kokosu
Na krém:
9ks žĺtok
50g kakaového prášku
1dcl vychladenej silnej kávy
100g trstinového cukru
3PL rumu
250g Mascarpone
Čokoláda:
200g tmavej čokolády aspoň 65%
100ml mlieka
Ozdoba:
podľa fantázie - ovocie, orechy, kokos...
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie.
Bielka šľaháme asi 1 minútu, pridáme všetok cukor a došľaháme dotuha. Po lyžiciach pridávame kokos a jemne zamiešavame, minieme celý kokos a preklopíme na pekáč. Rozprestrieme, uhladíme a dáme piecť. Ja som po 10 minútach cesto sledovala, a keď začalo trošku hnednúť, vytiahla som a nechala chladiť.
Kým sa základ chladí, pripravíme si krém. Pozor, všetky ingrediencie by mali byt izbovej teploty. Nad parným kúpeľom vyšľaháme žĺtka, kakao, cukor a rum na krém pudingovej konzistencie. Necháme trošku vychladnúť, aby mala žĺtková zmes rovnakú teplotu ako Mascarpone. Potom pridávame Mascarpone po lyžiciach až minieme celé. Jemne premiešame. Na korpus natrieme až keď je vychladený.
Mlieko si ohrejeme, rozpustíme v ňom čokoládu. Polejeme kávový krém a necháme aspoň hodinu v chlade.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.