Bezmäsité jedlá

Karfiolové kari placky s grilovanou špargľou

DSC02314_novy web

Nie náhodou sa karfiol označuje za hlavu zdravia. V 100g karfiolu je iba 25 kcal. Práve pre tieto vlastnosti je častou potravinou pri diétach. Zasýti len krátkodobo, ale dodá telu množstvo biolátok. Má vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá pôsobí s vitamínom B 12 na rast buniek a krvotvorbu. Vitamín H, označovaný biotin, patrí do skupiny B vitamínov a je rozpustný vo vode. Zosilňuje nechty, chráni ich pred štiepením a lámaním. Obsahuje fytochemikáliu sulforafan, ktorá pomáha pečeni vyrábať enzymy, ktoré nedovolia karcinogénnym zlúčeninám poškodzovať telo. Aby ste ho nemuseli jesť len v jeho najrozšírenejšej forme - a teda vyprážaný, vymyslela som super recept na jeho využitie.

Karfiolové kari placky s grilovanou špargľou

Počet porcií: do 10 placiek Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 menší karfiol
  • hrsť špenátových listov
  • 1 väčší zemiak
  • 3 PL celozrnnej hladkej múky napr. špaldovej
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1ČL kari korenia
  • soľ
  • štipka chilli korenia (každý podľa vlastných chuťových preferencií)
  • 10 paličiek zelenej špargle
  • 1 vajce
  • 3PL kokosový olej
  • olej v spreji na postriekanie špargle

Postup prípravy

  1. Očistíme karfiol, rozdelíme ho na malé hlavičky a spolu s očisteným zemiakom povaríme v osolenej vode na al dente.
  2. Ku koncu varenia karfiolu a zemiaku pridáme na 1 minútu spariť špenátové listy. Zlejeme vodu a počkáme, kým nám karfiol, zemiaky a špenát vychladne. Zmes popučíme pučítkom na zemiaky. Pridáme vajce, kari, múku, vňať, soľ, chilli korenie a dobre premiešame.

  3. Dáme rozpáliť kokosový  olej na panvicu a naberáme malé placičky, ktoré priamo na panvici tvarujeme obracačkou. Nebojte sa nedokonalých tvarov, v tom je čaro. Ak sa Vám zdá, že sa placky rozpadávajú a ťažko obracajú, smelo pridajte celozrnnú múku do zmesi, premiešajte a skúste znova.

  4. Ja som mala okrem karfiolu v tej chvíli chuť aj na grilovanú zelenú špargľu. Tak som si rúru rozohriala na 200st. Na pekáč som rozprestrela papier na pečenie, naukladala naň špargľu, postriekala olivovým olejom v spreji a piekla ju asi 15 minút.  Spolu to chutilo výborne!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?