Maková torta bez múky zdravá a chutná, vhodná pre bezlepkovú diétu. Cesto je krásne šťavnaté, použila som minimum cukru a len nutné množstvo masla. Vynikajúce!
Vedeli ste, že makové semienka majú menej ako jeden milimeter. Hoci naše oko to len tak ľahko nespozoruje, majú tvar obličiek a bodkovaný povrch. Na jeden gram maku musíme zo suchých makovičiek vysypať približne až 3 300 semienok. Môže byť niečo s tak extrémne malou veľkosťou nutrične prínosné? Dokážu sa v semenách menších ako špendlíkové hlavičky udržať vzácne živiny? Áno!
Nie je žiadnou novinkou, že mak je skvelým zdrojom vápnika. Na rovnakú hmotnosť ho obsahuje dokonca i viac ako tie „najbohatšie“ zdroje tohto pre kosti dôležitého vitamínu. Kto má slabé či práchnivejúce kosti, mal by do stravy pridať množstvo maku. Lenže mak je oveľa viac ako len vápnik...
Vláknina
Zo 100 gramov surového maku získame takmer 20 gramov vlákniny, čo je 51 % odporúčanej dennej dávky. Veľká časť tejto vlákniny je navyše v tele trávená postupne, vďaka čomu sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Vláknina z maku navyše znižuje hodnoty LDL cholesterolu v tele naviazaním žlčových solí a zabraňovaniu ich opätovnému vsiakaniu do hrubého čreva.
Minerály
V skratke povedané, mak je fabrikou na minerály. Okrem spomínaného vápnika v ňom nájdeme fosfor, železo a zinok. Hoci na liečbu osteoporózy sa odporúča predovšetkým vápnik, výhoda maku nespočíva iba v obsahu tohto minerálu, ale i v prítomnosti fosforu. Práve kombinácia týchto dvoch minerálov totiž podporuje tvorbu kostnej drene. Mak je preto doležitý nie len pre tých, ktorí už osteoporózou trpia, ale i pre všetkých starnúcich ľudí, ktorým z kostí postupne ubúda kostná dreň.
B-komplex
V maku nájdeme tiamín, pyridoxín, niacín, kyselinu pantoténovú, riboflavín a kyselinu listovú. Na čo ich potrebujeme? Ich význam spočíva v metabolických procesoch, konkrétne pri trávení tukov a karbohydrátov. V tomto prípade však treba mať na pamäti, že bežná konzumácia maku nezabezpečí dostatočné dávky týchto vitamínov, a preto by mak nemal byť ich jediným zdrojom.
Nervový systém a nespavosť
Mak je prirodzeným zdrojom alkaloidov, ktoré pôsobia upokojujúco na nervový systém a pomôžu zmierňovať nepríjemnú nespavosť. Vďaka obsahu horčíka mak organizmus upokojuje a skvalitňuje spánok. Keďže vláknina v maku reguluje trávenie, pomáha i s nespavosťou spôsobovanou práve rozkolísaným trávením.
Mastné a esenciálne kyseliny tvoria až 50 % celkovej váhy každého makového semienka. Kyselina olejová a linolová pomáhajú kontrolovať hladiny LDL cholesterolu v tele a zvyšujú hladiny žiadaného HDL cholesterolu. Potraviny s takouto schopnosťou sú pevnou súčasťou stredomorskej stravy, ktorá, ako sa na základe mnohých vedeckých štúdií ukázalo, predchádza ischemickej chorobe srdca, porážkam a ďalším kardiovaskulárnym ochoreniam.
A čo ópium?
Sušený mak obsahuje veľmi malé množstvo ópiových alkaloidov, ako je morfín (morfium), tebaín, kodeín, papaverín atď. Keď sa mak konzumuje v jedlách, na nervový systém má zanedbateľný účinok. V týchto dávkach majú dokonca zmienené alkaloidy na organizmus i niekoľko pozitívnych účinkov– upokojujú nervové podráždenie a pôsobia ako mierne anestetikum. Práve preto sa mak využíva i v mnohých lekárenských produktoch rovnako ako v tradičnej ľudovej medicíne.
Zdroj info: vitarian.sk
Postup prípravy
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.