Jabĺčka plnené makom sú podľa mňa perfektný nápad. Úplne bez hanby tu prehlásim, že toto mi naozaj vyšlo. Jablko je šťavnaté, mak sladký a chrumkavý a cestíčko s chuťou škorice nielen chrumká, ale perfektne ladí k celej kombinácii. Pritom je to fakt úplne jednoduché. A podľa mňa aj efektné - veď posúďte, ako pekne to jabĺčko vyzerá. O zdravotnom benefite ani nehovoriac, veď len samotný mak je hotová vitamínová bomba!
Nie je žiadnou novinkou, že mak je skvelým zdrojom vápnika. Kto má slabé či práchnivejúce kosti, mal by do stravy pridať množstvo maku. Lenže mak je oveľa viac ako len vápnik... Zo 100 gramov surového maku získame takmer 20 gramov vlákniny, čo je 51 % odporúčanej dennej dávky. Veľká časť tejto vlákniny je navyše v tele trávená postupne, vďaka čomu sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Vláknina z maku navyše znižuje hodnoty LDL cholesterolu v tele naviazaním žlčových solí a zabraňovaniu ich opätovnému vsiakaniu do hrubého čreva.
Mak je tiež fabrikou na minerály. Okrem spomínaného vápnika v ňom nájdeme fosfor, železo a zinok. Hoci na liečbu osteoporózy sa odporúča predovšetkým vápnik, výhoda maku nespočíva iba v obsahu tohto minerálu, ale i v prítomnosti fosforu. Práve kombinácia týchto dvoch minerálov totiž podporuje tvorbu kostnej drene. Mak je preto doležitý nie len pre tých, ktorí už osteoporózou trpia, ale i pre všetkých starnúcich ľudí, ktorým z kostí postupne ubúda kostná dreň.
V maku nájdeme tiamín, pyridoxín, niacín, kyselinu pantoténovú, riboflavín a kyselinu listovú. Na čo ich potrebujeme? Ich význam spočíva v metabolických procesoch, konkrétne pri trávení tukov a karbohydrátov. V tomto prípade však treba mať na pamäti, že bežná konzumácia maku nezabezpečí dostatočné dávky týchto vitamínov, a preto by mak nemal byť ich jediným zdrojom.
Mak je prirodzeným zdrojom alkaloidov, ktoré pôsobia upokojujúco na nervový systém a pomôžu zmierňovať nepríjemnú nespavosť. Vďaka obsahu horčíka mak organizmus upokojuje a skvalitňuje spánok. Keďže vláknina v maku reguluje trávenie, pomáha i s nespavosťou spôsobovanou práve rozkolísaným trávením.
Tak vidíte, to je len zopár benefitov, ktoré prináša organizmu konzumácia maku. No a čo môže byť lepšie, ako dopriať si koláčik plný maku? Nuž spokojne do toho, ale nezabudnite... dôležité je s mierou. Všetkého veľa škodí.
Zdroj info: vitarian.sk
Postup prípravy
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.