Hustá zeleninová polievka v studených dňoch nielenže zahreje, ale poslúži aj ako skvelý zdroj tekutín a vitamínov. U nás doma sa zeleninová polievka objaví minimálne 3x do týždňa. Výhodou zeleninovej polievky je, že akokoľvek skombinujete zeleninu, vždy z toho výjde niečo chutné. To je aj prípad tejto hustej polievky. S chuťou a radosťou som do nej skombinovala kel a batáty a poviem vám! To je niečo. Fakt túto kombináciu vyskúšajte.
Vedeli ste, že spomedzi všetkých hlubovín práve kučeravý kel obsahuje najviac bielkovín a vlákniny. Vitamínu A má zase štyrikrát viac, ako brokolica a až štyridsaťkrát viac, než zeler! Sto gramov kučeravého kelu pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Potrebujete snáď ešte viac argumentov, prečo jesť túto zeleninu? V jesennom a zimnom období vám kučeravý kel výborne poslúži ako prevencia prechladnutia a chrípky, posilní vašu imunitu, vďaka vysokému podielu vitamínu C. Zároveň má schopnosť znižovať hladinu zlého cholesterolu, ako aj predchádzať vzniku infarktu, iných kardiovaskulárnych ochorení či osteoporózy.
Počet porcií:
4 porcie Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
1/2 batátu
1/2 hrnčeka červenej šošovice
2 mrkvy
2 zelené listy kučeravého kelu
1 cibuľa
hrsť petržlenovej vňate
1PL maslo Ghee
3PL mrazenej sladkej kukurice
2 zemiaky
soľ, korenie, sušený majorán
Postup prípravy
Batát, zemiaky a mrkvu si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
Šošovicu prepláchneme. Rozpálime v hrnci na polievku maslo Ghee a krátko orestujeme cibuľku. K nej pridáme mrkvu, necháme ešte 3 minúty restovať a zalejeme 1l vody. Po zovretí vody s mrkvou pridáme šošovicu, batáty a zemiaky.
Nakrájame si kelové listy na drobné kocky a pridáme aj tie. Pridáme aj kukuricu. Varíme, kým všetky ingrediencie zmäknú. Na záver pridáme soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.