Bezmäsité jedlá

Edamame cestoviny s tofu a fazuľkami

20181103_134727_novy web

Edamame sú nezrelé sójové bôby, aj preto majú zelenú farbu. Ak edamame dozrejú a usušia sa, stane sa z nich nám dobre známa sója.  Edamame sú úžasným zdrojom antioxidantov a izoflavínov. Vďaka vysokému obsahu výživných látok sú čoraz obľúbenejšími aj mimo Áziu, obsahujú dokonca viac bielkovín ako zrelé sójové bôby a sú bohaté na vitamíny B a C. Okrem toho majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá je dôležitým výživovým doplnkom najmä pre tehotné ženy, ale aj pre všetkých nás. Edamame môžeme spokojne označiť aj ako superpotravinu. 

Rada testujem nové potraviny od šikovných, kreatívnych slovenských výrobcov, ako aj kvalitné bio zahraničné novinky. Do rúk sa mi tentokrát dostali nesmierne zaujímavé cestoviny zo sójovej fazuľky Edamame. Prvé, čo ma na nich zaujalo, bolo zloženie, na 100g obsahujú totiž len 13,1g sacharidov. Pričom bežné cestoviny z tvrdej pšenice disponujú až 71 g náložou sacharidov na 100g. Edamame cestoviny chutili orieškovo, nelepili sa, konzistenciou boli naozaj veľmi blízko cestovinám. Tak som z nich vyskúšala perfektný vegánsky recept. Odporúčam. Chutia skvelo!

Edamame cestoviny s tofu a fazuľkami

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 300g uvarených cestovín Edamame
  • 260g bio bielych fazuliek v konzerve (opláchnuť od nálevu - kúpite v DM)
  • 260g bio drvených paradajok (môžu byť aj pikantné - kúpite v DM)
  • 1ČL trstinového nerafinovaného cukru
  • 1ČL sušenej bazalky
  • 2PL olivového oleja
  • 1 balenie prírodného tofu 
  • 1/2 cibule alebo jedna maličká
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa potreby
  • pár lístkov čerstvých byliniek podľa výberu - bazalka, petržlenová vňať, koriander

Postup prípravy

  1. Cestoviny si uvaríme krátko - podľa návodu v horúcej osolenej vode. Na olivovom oleji si opražíme nasekanú cibuľku a roztlačené strúčiky cesnaku. Keď začnú rozvoniavať, vylejeme drvené paradajky a fazuľku a necháme krátko prevrieť. Pridáme sušenú bazalku, cukor, soľ a korenie a odstavíme. 

  2. Tofu si popučíme vidličkou a necháme na 1 lyžici olivového oleja opiecť. Osolíme ho. Uvarené cestoviny scedíme, vysypeme na tanier, polejeme ich paradajkovo-fazuľkovou omáčkou a na vrch pridáme tofu. Na záver môžeme posypať obľúbenými bylinkami.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?