Recept zo živých surovín, teda RAW koláč je zdravou alternatívou pečených koláčov s množstvom múky, cukru a tuku. Neznamená to síce, že v tomto koláči sa ani tuk, ani cukor nenachádza. Tuk je v RAW koláčikoch rastlinného pôvodu, pochádza zväčša z orechov, kokosového oleja, príp. z avokáda.
Cukor zasa je vo väčšine prípadov nespracovaný, teda pochádza zo sladšieho druhu ovocia, ako napríklad z banánov, či ďatlí. Ja zvyknem používať aj organický kokosový sirup, ktorý pridávam v prípade, ak nepoužijem ovocie so sladkou chuťou.
Kokosový cukor má hustú, tekutú konzistenciu a krásnu jantárovú farbu. Chutí vynikajúco. Vyrába sa z kvetov kokosovej palmy. Pod trs kvetov sa umiestni bambusová nádoba v tvare tubusu, do ktorej odvapkáva nektár. Zozbieraný nektár sa ďalej spracuje, aby sa z neho odparila prebytočná voda, aby bol dostatočne sladký a aby sa zahustil do potrebnej konzistencie.
Šťava z kvetov kokosovej palmy obsahuje 17 aminokyselín, široké spektrum vitamínov skupiny B, vitamín C a minerály. Kokosový sirup má nízky glykemický index (nespôsobí veľké výkyvy hladiny cukru v krvi). Považuje sa za jednu z najzdravších najlepšiu alternatív k trstinovému cukru. Je nerafinovaný a bez akýchkoľvek prímesí. Pozor na lacnejšie náhrady kokosového sirupu, ktoré môžu obsahovať trstinový cukor!
Počet porcií:
20 kúskov Čas prípravy: 20 minút + 30 minút chladenie Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
80g slnečnicových semiačok
80g cuketa
20g kakao
25g kokosový sirup
25g strúhaný kokos
Na krém:
10ks väčších malín
80g hustej kokosovej smotany
25g kokosový olej
Postup prípravy
Slnečnicové semienka, kakao a strúhaný kokos si vo food procesore so sekacími nožmi rozmixujeme na strúhankovú konzistenciu. Pridáme nastrúhanú cuketu a zmes prepojíme do vlhkej lepivej hmoty.
Vezmeme si formu na mini "cupcaky" a hmotu natlačíme na vrstvu cca 1,5cm. Položíme bokom a pustíme sa do krému.
Všetky ingrediencie na krém musia mať izbovú teplotu. Položíme ich do vyššej nádoby od ponorného mixéru a mixujeme dohladka. Krém navrstvíme na kakaovú hmotu a formu s koláčikmi dáme na 30 minút do mrazničky.
Po vytiahnutí koláčiky ozdobíme a podávame.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.