Druhý recept z univerzálneho cesta z čierneho piva. Čokoládové mafiny sú zaručená klasika, ktorá funguje na deti aj dospelých. Tentokrát som ich naplnila chutnou krémovou ricottou. Jemnunké pivné cesto je ako nadýchaný obláčik, mafinky nám vydržali aj na druhý deň krásne vláčne, jemné. Opäť jedna TUTOVKA! Recept, ktorý funguje. A prečo som použila do plnky práve ricottu?
Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš jemný tvaroh, no chuťovo je oveľa jemnejšia bez kyslej príchute. Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje dostatok minerálov - vápnik, sodík, draslík a fosfor. Z vitamínov sa v nej nachádza vitamín B1, B2, B3 a A. Pre svoj nízky obsah tukov a kalórií ju môžete zaradiť aj do diéty, je to menej kalorická a viac proteínová varianta mascarpone.
Rúru si predhrejeme na 170st. Do menšieho kastrola nalejeme pivo a pridáme doň kokosový olej a trstinový práškový cukor. Dáme na nízky ohrev a ohrievame, kým sa nám kokosový olej úplne roztopí. Ak nemáte radi chuť a arómu kokosového oleja, použite maslo. Funguje to v oboch prípadoch.
Zvlášť v mise si zmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. K tejto zmesi vylejeme ochladenú pivnú zmes. Pridáme postupne múku zmiešanu so sódou bikarbónou a soľou. Cesto premiešame, aby sme v ňom nemali hrudky.
Pripravíme si ricottovú náplň zmiešaním všetkých ingrediencií na krém.
Do plechu na mafiny podávame košíčky, vylejeme cesto do polovice košíčkov, naplníme ricottovou plnkou a zalejeme po okraj zvyšným cestom. Pečieme 45 minút.
TIP: Mafiny si môžete naplniť aj plnkou zo slivkového lekváru a čokolády, alebo napr. bobuľovým ovocím... čímkoľvek, čo vám chutí ako náplň.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.