Zdravé raňajky

Bezlepkové palacinky z vločiek

20200424_094709_novy web

Namiesto múky obsahujú tieto zdravé palacinky bezlepkové mleté ovsené vločky, v ceste nie je použitý olej, ani maslo, nenájdete v ňom ani sladidlo. Jediná sladkosť je chutný džem, ktorým sú palacinky plnené a ten si viete regulovať sami. Jedna palacinka má 120 kcal! Obsahuje všetky potrebné makrozložky - komplexné sacharidy, bielkoviny aj tuky. Tak pokojne si doprajte na raňajky aspoň 2 kúsky. 

Ak na sebe badáte zdravotné komplikácie po zjedení jedál obsahujúcich lepok, skúste si prečítať základné informácie z rozhovoru, ktorý som poskytla pre web zenuskaren.sk. Tu je: 

Zistili mi intoleranciou na lepok. Čo to pre mňa znamená?

Intolerancia na lepok neznamená, že ste celiatik, napriek tomu reagujete negatívne na potraviny obsahujúce lepok. Intolerancia na lepok sa objavuje až u dospelých, nie u detí. Najčastejšími symptómami sú bolesti brucha, nafúknutosť, hnačky alebo zápchy, nevoľnosť, vyhádzaná pokožka, bolesti hlavy.. Ak sa krvným rozborom táto intolerancia potvrdí, najčastejším postupom je vysadenie potravín obsahujúcich lepok. Po uplynutí obdobia na bezlepkovej diéte (doba diéty je vysoko individuálna a posúdi ju lekár alebo nutričný špecialista) sa môže postupne lepok zavádzať v malých množstvách a pacient si musí odsledovať, do akej miery je množstvo lepku u neho prípustné. Vo väčšine prípadov sú pri intolerancii menšie množstvá lepku tolerované.  

V akých potravinách sa nachádza lepok okrem pečiva a múky?

Pozor si treba dávať na obilniny a potraviny z nich vyrobené (vločky, kaše, cestoviny). Lepok obsahujú obilniny – pšenica, jačmeň, špalda, raž, ovos, kamut. Samozrejme, veľmi nebezpečnými potravinami sú spracované výrobky a polotovary. Jedná sa častokrát o potraviny, pri ktorých by vám ani nenapadlo, že môžu obsahovať lepok. Napríklad hranolky, krokety, zemiakové placky, mäsové výrobky, zmrzlina, rôzne sladké nátierky, nízkotučné produkty, ale aj rôzne omáčky, dochucovadlá, zmesi korenín, bujóny. Lepok obsahuje množstvo sladkostí, pudingy, omáčky, marcipán.. Pri spracovaných potravinách je dôležité najmä čítať ich zloženie. 

Čím môžeme nahradiť výrobky, v ktorých sa nachádza lepok?

Dnes máme takmer v každých potravinách aj bezlepkové pečivo, pokiaľ by nám však nechutilo, sú aj iné možnosti. Viete si upiecť aj vlastný chlebík alebo pečivo, na internete je množstvo návodov na prípravu vlastného bezlepkového chleba. Vyberajte si bezlepkové múky, medzi ktoré sa radí pšenová, ryžová, kukuričná, tapioková, pohánková, amarantová, quinoová, teffová, mandľová, gaštanová, ľanová, kokosová, maková, sójová, cícerová, hrachová, pupinová, zemiaková… a určite je ich ešte viac. Z týchto múk si vyberajte aj hotové potraviny, ako kaše, či cestoviny. Bez problémov si z nich upečiete aj chutné koláče.

Príklad denného menu pri intolerancii na lepok podľa Natálie Spišiakovej: 

  • Raňajky: Vafle z batátov s jogurtom a čučoriedkami – recept
  • Desiata: Porcia sezónneho ovocia
  • Obed: Tofu bataty obalené v kari kokose – recept 
  • Olovrant: Cottage cheese s porciou sezónnej zeleniny
  • Večera: Omeleta s hráškom, fetou a olivami – recept

Ďakujeme za rozhovor! 

 

Palacinky, wafle, lievance

Bezlepkové palacinky z vločiek

Počet porcií: 30 kusov Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 300g bezlepkových ovsených vločiek
  • 750ml plnotučného mlieka 
  • 500ml sýtenej minerálky
  • 4ks vajcia 
  • štipka soli
  • 1/2 ČL škorice
  • kokosový olej len na 1.potretie panvice
  • Na náplň máme radi:
  • čučoriedkový džem
  • čerstvé čučoriedky
  • Na poliatie:
  • roztopená biela čokoláda VIVANI na varenie
  •  

Postup prípravy

 

  1. Cesto pripravujem vo vysokorýchlostnom mixéri na smoothie a to tak, že doň nasypem vločky, mlieko, soľ a škoricu a vymixujem na hladkú zmes. Vylejem do väčšej misy, pridám vajcia, rozšľahám a na záver nalejem minerálku. Všetko premiešam, prepojím a nechám postáť, kým sa rozohreje panvica. 
  2. Pred prvou palacinkou panvicu potriem kokosovým olejom, naberačkou naberiem dávku cesta, velejem na panvicu a opekám z oboch strán. Sami uvidíte, kedy je strana už hotová, palacinka sa bude pekne od okrajov odlepovať. 
  3. Každú palacinku naplním džemom, alebo džemom s čučoriedkami, polejem čokoládou a podávam ešte teplé.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?