Koláče a torty

Bezlepkové crinkles, čokoládové popraskané keksíky

20200503_144739_novy web

V daždivé dni väčšinou vypijem viac kávy a k nej sa mi potom žiada niečo drobné sladké a zdravé na zhryznutie. Najideálnejšie sušienky, aké si ku káve viete predstaviť sú práve crinkles. Sú to čokoládové popraskané keksíky, ktoré sú zvonku chrumkavé a zvnútra krásne mäkučké, priam sa roztierajú na jazyku. Pripravila som ich v bezlepkovej verzii, pridala trošku kardamónu, aby som ich ozvláštnila a krásne okorenila. Možno vám budú viac pripomínať vianočné pečivo, ale pre mňa sú skvelé v každom ročnom období.

Ideálne je, ak si rovno pripravíte dvojnásobné množstvo a keksíky si odložíte do sklenenej vzduchotesnej dózy. Tak ich budete mať stále po ruke. Nám sa to zatiľ nikdy nepodarilo, ale nabudúce naozaj pripravím dvojnásobnú dávku. 

Vedeli ste, že kardamon podporuje trávenie, eliminuje pálenie záhy, odvodňuje a podporuje funkciu obličiek, pečeni a močových ciest. 

Čo obsahuje kardamon – účinné látky

Voda, sacharidy, tuk, bielkoviny, vláknina, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny

Účinky zdravie kardamon

  • Podporuje imunitný systém
  • Ochraňuje bunky pred radikálmi
  • Prevencia proti rakovine
  • Silné antiseptické účinky
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  • Zvyšuje chuť do jedla
  • Odstraňuje plynatosť
  • Odkysľuje organizmus
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Eliminuje pálenie záhy a tvorbu žalúdočných kyselín
  • Močopudné účinky
  • Odstraňujú nadbytočnú vodu z tela
  • Prečisťujú a podporujú funkciu obličiek
  • Zlepšujú a podporujú funkciu pečeni
  • Ochladzuje organizmus (vhodný v lete, počas horúčky)
  • Pomáha vyplavovať nadbytočný kofeín z tela
  • Dodáva energiu
  • Eliminuje stres
  • Podporuje funkciu mozgu a pamäti

Účinky na chudnutie – kardamon

Kardamon je vhodným doplnkom chudnutia. Zabezpečí bezproblémové trávenie, vyprázdňovanie, odvodnenie, odkyslí organizmus a tým máte veľkú podporu v zdravom chudnutí. Jeho kalorická hodnota je minimálna, na 1 mokka lyžičku za deň, a zároveň Vás dobre naštartuje, pretože dodáva energiu priebežne, na rozdiel od kávy, ktorý účinkuje len chvíľu. Nezabúdajte, že doplnok chudnutia je iba jedna časť a to najdôležitejšie stále ostáva strava, pitný režim a cielená aktivita

Konzumácia kardamonu

Kardamon môžete pridávať do ľubovoľných jedál. Pozitívne pôsobí v mliečnych produktoch kde zabraňuje prekysleniu organizmu z kravskej laktózy. Znižuje hladinu kofeínu z kávy. Kardamon môžete pridať do studených i teplých pokrmov: pečené mäso, zemiaky, ryža, cestoviny, omáčky, nátierky, polievky, kaše, jogurtový šalát, ovocný šalát, zeleninový šalát, do kávy, do čaju a podobne. Denná doporučená dávka kardamónu je 1 čajová lyžička. Ak si pridávate kardamon do kávy alebo čaju, tak na jeden nápoj použite 1/3 čajovej lyžičky.

Zdroj: peknetelo.eu

Bezlepkové crinkles, čokoládové popraskané keksíky

Počet porcií: 12 kusov Čas prípravy: 55 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 80g svetlej pohánkovej múky
  • 70g mandľovej múky
  • 50g kakaa
  • na špičku noža - pomletý kardamon (možné nahradiť škoricou, pomletým klinčekom - zmení to príchuť, ale bude to fajn aj tak)
  • 1ČL bezfosfátového kypriaceho prášku do pečiva
  • 100g kokosového cukru
  • 2ks vajíčka
  • 60g kokosového oleja
  • štipka soli
  • Na obaľovanie:
  • práškový cukor / trstinový práškový cukor

 

Postup prípravy

  1. Najprv si v mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Misu dáme stranou a v druhej si ručne cukor s kokosovým olejom, potom pridáme vajíčka a všetko chvíľu šľaháme, kým sa nám ingrediencie krásne prepoja. Postupne mokrú zmes zamiešavame do suchej, kým nám vznikne tmavá čokoládová "guľa". Cesto je trošku tuhšie, to je v poriadku. Cesto necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.
  2. Rúru si predhrejeme na 180st. Pripravíme si plech na pečenie, vystelieme si ho papierom. Z cesta odoberáme guličky o trošičku väčšie ako vlašské orechy, každý jeden obalíme v práškovom cukre a uložíme na plech. Prvú várku pečieme 9 minút, ďalším stačilo 8 minút. Nechajte ich vychladnúť a ponúknite sa. Sú vynikajúce.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?